« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje, listopad 2013. godine
U mjesecu listopadu obilježavamo dane kruha, kao i dane zahvalnosti za plodove zemlje.
Kruh je simbol hrane, ali i simbol pređenog životnog puta jer bez njega je teško zamisliti normalne ljudske korake. Čovjek je isprva jeo žitarice onako, kako ih je ubrao svježe u prirodi. No, uskoro je otkrio da su suha zrna bolja ako ih umače u vodu i kvasi, a doskora je pronašao i žrvanj kojim ih je počeo mljeti. S prijelazom na zemljoradnički način života usavršava se i način priređivanja hrane: od brašna se pravi varena kaša, komadi tijesta žare se na pepelu ili između dva usijana kamena. To bismo mogli nazvati prvim kruhom.
Egipćani su veće količine tijesto mijesili nogama, a rimski pekari upotrebljavali su za miješanje kruha posebne drvene sprave. U 19. stoljeću stvaraju se strojevi-mješalice i otada se proizvodnja kruha sve više mehanizira.